• Úvodné číslo časopisu „Riadky zo záhradky“

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            V dnešnej dobe je téma environmentálnej výchovy na školách potrebná ako soľ... mala by byť prioritou a kompasom, ktorý nám napovedá - kam naše deti smerovať a to vo všetkých oblastiach života.

            S radosťou Vám teda oznamujeme, že v našom školskom areáli postupne vzniká prírodná záhrada - či už usilovnou prácou žiakov na krúžku „Prírodní záhradníci“, ako aj individuálnou prácou ďalších žiakov a pedagógov a dokonca i za podpory mnohých rodičov – všetkým týmto pekne ďakujem!

            Projekt novovznikajúcej prírodnej záhrady nájdete aj v úvodnom čísle nového časopisu.

            Ak máte nápady, alebo ochotu pomôcť pri budovaní tejto záhrady – napíšte mi prosím správu cez EduPage a môžeme prípadne zorganizovať aj nejakú brigádu.

            Ďakujem🙂

            Mgr. Petra Guzmanová

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

          • Milí naši žiaci, dňa 5. septembra 2022 otvoríme nový školský rok 2022/2023. Organizačne sme to zabezpečili nasledovne:

            Žiaci 1. ročníka prídu na slávnostné zahájenie o 9:00 hod. hlavným vchodom. Po privítaní riaditeľkou v átriu školy, nasleduje triednická hodina v kmeňovej triede. Predpokladaný záver 10:00 hod. (triedni učitelia oboznámia s podrobnou  organizáciou rodičov  prvákov prostredníctvom mailu).

            Žiaci 2.-9. ročníka sa stretnú s triednymi učiteľmi o 8:00 hod. v kmeňových triedach. Tiež vchádzajú do budovy školy hlavným vchodom. Predpokladané ukončenie o 8:45 hod.

            Triedy z A pavilónu odchádzajú východom na prestávkovú plochu pavilónu A, triedy z B pavilónu bočným vchodom ( k parkovisku) a triedy z pavilónu C zadným vchodom pri školskom sade.

            Triedni učitelia vyprevadia žiakov až k bráne. Rodičia budú s podrobnou organizáciou dňa vopred oboznámení mailom.

            Tešíme sa na Vás.                                                   

            Marta Bystrická, riaditeľka školy

          • Národný projekt   ,,POMÁHAJÚCE PROFESIE V EDUKÁCII DETÍ A ŽIAKOV II“    pokračuje!

          • Vážení rodičia a priatelia školy!

            Dávame Vám na vedomie, že naša škola od 1. 9. 2022 –  do 31. 08. 2023 pokračuje v realizácii Národného projektu ,,POMÁHAJÚCE PROFESIE V EDUKÁCII DETÍ A ŽIAKOV II“. Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje“.

            Implementovaný projekt významne podporuje pozitívne zmeny v inkluzívnom vzdelávaní priamo v školskom prostredí prostredníctvom edukačnej podpory žiakov zo strany pedagogických asistentov a členov školských podporných tímov.

            Aj my prostredníctvom tohto projektu zamestnávame dvoch členov školského podporného tímu - školskú psychologičku, sociálnu pedagogičku i piatich pedagogických asistentov.

            Cieľom národného projektu je:

            • implementovať princípy inkluzívneho vzdelávania v materských, základných a stredných školách, ktoré sú zaradené do siete škôl a školských zariadení SR,
            • vytvoriť predpoklady na zlepšenie výchovnovzdelávacích výsledkov detí a žiakov,
            • zvýšiť inkluzívnosť a rovnaký prístup ku kvalitnému vzdelávaniu.

            Veríme, že touto cestou sa nám podarí nielen úspešne aplikovať princípy modernej inkluzívnej školy, ale predovšetkým akceptovať a uspokojiť potreby všetkých našich detí.

             

            PaedDr. Marta Bystrická, riaditeľka školy

          • Do pozornosti rodičov budúcich prváčikov

          • Pomôcky pre prváka

            Prázdniny sa pomaly končia a rodičia budúcich prváčikov by sa už mali „vrhnúť“ na nákup vecí, ktoré budú ich ratolesti od septembra potrebovať.

             

            Rodičia našich prvákov dostali ich zoznam už pri zápise. Každá škola má špecifické požiadavky, no niektoré pomôcky je nutné kúpiť každému prváčikovi.  Pri orientácii, čo je potrebné, vhodné alebo nepotrebné kúpiť, vám môžu pomôcť aj informácie Centrálneho informačného portálu rezortu školstva.

            Aké pomôcky vybrať?

            Pri výbere školských pomôcok záleží pomerne veľa na finančných možnostiach rodiny. Obchody ponúkajú rôzne výhodné lacnejšie varianty, no na druhej strane sú budúci prváci lákaní na obľúbené detské motívy, ktorých ceny sú zvyčajne vyššie. Rodičia by mali myslieť na to, že napríklad pero, ceruzky, peračník či iné pomôcky sú nenahraditeľnou súčasťou vyučovacieho procesu a preto je dobré zvážiť, ako dlho lacnejšie školské potreby dieťaťu vydržia. Rodič musí počítať s určitými stratami a mať vždy doma v prípade núdze pripravenú pohotovostnú variantu, ako sú náhradné perá, ceruzky, gumy, strúhadlá a podobne.

            Dieťa by má mať svoje veci podpísané. Môže sa stať, že i samo zabudne, ktoré sú jeho. Doma by školák mal mať vlastný stolík, pri ktorom si bude písať domáce úlohy a učiť sa. U pravákov by mal byť osvetlený z ľavej strany a dôležitá je tiež kvalitná stolička, na ktorej sa nebude hrbiť. 

             Aktovka, školská taška - na trhu sú rôzne školské tašky a výber tej správnej nie je vôbec jednoduchý. Odborníci radia, že treba prihliadať aj na životnosť výrobku, kvalitu, zdravotné hľadisko (dajú sa kúpiť anatomicky tvarované aktovky), cenu, ale napríklad aj hmotnosť, rozmery a praktickosť výrobku (či má samostatný priestor na desiatu, miesto na fľašu a podobne).

            Význam pri výbere školskej tašky má aj to, ako vaša ratolesť bude dochádzať do školy. Ak ju budete pravidelne vozievať autom, nemusí byť anatomicky tvarovaná, lebo ju na chrbte často nenosí. Naopak, ak bude chodiť do školy pešo či autobusom, anatomické tvarovanie je veľmi vhodné, rovnako si treba dať záležať aj na tom, aby nebola príliš ťažká.

            Peračník - je vhodné zabezpečiť dieťaťu peračník, do ktorého si môže uložiť pero a ceruzky, ale tiež náhradné perá, strúhadlo, gumu, prípadne viacfarebné ceruzky či pastelky.

            Atramentové pero ja vhodné so špičkou, ktorá sa používa pri klasických guľôčkových perách. Táto je vhodná pre dieťa, ktoré pri písaní priveľmi tlačí. Rodič by mal počítať s možnosťou, že nové pero bude potrebné kupovať dieťaťu pomerne často. Môže ho stratiť, zlomiť, ohnúť alebo inak znehodnotiť. 

            Ceruzky - vhodné sú ceruzky, ktoré sa nelámu. Sú síce o niečo drahšie, no rodičov vyjdú v konečnom dôsledku lacnejšie, lebo prváčikovi dlhšie vydržia.

            Guma -najvhodnejšia by bola mäkká biela guma, pri ktorej je menšia pravdepodobnosť, že dieťa ňou zošiť zašpiní. Kvalitatívne sú však takmer všetky gumy rovnaké, s výberom si nemusíte robiť veľké starosti.

            Strúhadlo - vhodný je typ, ktorý má uzavretý zásobník na ostrúhaný odpad.

            Pravítko -v prvej triede žiaci ešte nepotrebujú veľké pravítka, postačí jedno menšie napríklad trojuholníkové, aby sa zmestilo do peračníka alebo do dosiek na zošity.

            Nožnice -pre prváčikov sú najvhodnejšie tie, ktoré majú mierne zaoblené špičky.

            Obaly na zošity- pre lepšiu orientáciu v zošitoch je vhodnejšie zabezpečiť budúcemu žiačikovi čisté priesvitné obaly. Farebné alebo iné obrázkové obaly totiž nemusia byť tak priehľadné, aby dieťa vedelo hneď identifikovať zošit na daný predmet.

            Box (dosky) na zošity - je lepšie, ak má dieťa zošity uložené v ochrannom obale, kde ich má nielen chránené proti poškodeniu, ale ich má aj usporiadané. Dostať kúpiť obaly s tvrdou väzbou, ale ak rodič nechce, aby bol detský chrbátik zbytočne zaťažený, je možnosť kúpiť i obaly s mäkkou väzbou, ktoré sú aj cenovo prijateľnejšie.

            Prezuvky - neodporúčajú sa šľapky. Deti počas prestávok alebo v školskom klube behajú a v nevhodnej obuvi by si mohli ublížiť. Dobré sú  pevné sandále.

            Odev na telesnú výchovu - tepláky (skôr tenšie) , krátke trenírky, tričko s krátkym rukávom, teplákovú bundu, ponožky a tenisky. Neodporúčajú sa klasické cvičky, sú príliš mäkké a dieťa si môže ľahko pri cvičení vykĺbiť nohu.

            Vrecúško na telesnú výchovu - vhodný je vzdušný materiál, aby sa úbor na telesnú výchovu mohol dostatočne vetrať.

            Potreby na výtvarnú výchovu - vo všeobecnosti je potrebné ochranné oblečenie, nerozbitná fľaša na vodu, savá handričku na utieranie štetcov, vodové farby alebo temperové farby, štetce, wax pastelky.

            Dôležitou pomôckou je aj lepidlo. Praktické je používanie  vysúvateľných lepiacich tyčiniek, ale väčšinou je potrebné kúpiť dieťaťu i klasické disperzné lepidlo. Potrebný je tiež igelitový obrus, ktorý si dieťa prestrie na stôl počas výtvarnej výchovy.

            Hygienické potreby - papierové vreckovky, toaletný papier,  mydlo, malý uteráčik s uškom, aby sa dal zavesiť, pohárik na pitie, textilný obrúsok na desiatu (môže byť i staršia utierka na riady, nie je potrebné kupovať nový obrúsok.

      • Kontakty

        • Základná škola, Hradná 22, Nové Zámky
        • Hradná 22 Nové Zámky Slovakia
        • Sekretariát 035/6416057
        • PaedDr. Marta Bystrická martabystricka@hradnanz.onmicrosoft.com
        • Riaditeľka školy: 035/6416066
        • Riaditeľka školy: 0901 702 328
        • 36110728
        • Školská jedáleň 035/6416056
        • Ekonómka 035/6416067
        • Výchovný poradca 035/3810070
        • Špeciálny pedagóg 035/3810063
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje